Foto: Avocat  Cristina  FLOREA-BUCȘĂ    

06 iunie 2024

Vânzătorul autovehiculului cu datorii la primărie - obligat la predarea certificatului fiscal către cumpărător și la plata cheltuielilor de judecată

 Sună un Avocat

 Sună un Avocat

Florea, Bucșă & Asociații - Casă de Avocatură Suceava

La data de 26.11.2022, între părți s-a încheiat un contract de înstrăinare-dobândire a autoturismului marca M-B, pârâtul având calitate de vânzător, iar reclamantul de cumpărător al mașinii. Deși cumpărătorul avea domiciliul în Suceava, contractul s-a încheiat la locul predării mașinii, respectiv la adresa vânzătorului, din Cluj-Napoca.

Totodată, vânzătorul a transmis cumpărătoruluii mașina, cheile și o parte din documentele autoturismului, în original (cartea de identitatea a mașinii, poliță asigurare RCA și certificatul de înmatriculare), mai puțin certificatul fiscal necesar pentru înmatricularea mașinii de către noul proprietar, pe care a susținut că i-l va transmite ulterior, după ce îl va solicita organelor competente.

Acest lucru nu s-a mai întâmplat întrucât vânzătorul figura cu amenzi, impozit și alte datorii neplătite în debitul său, iar certificatul fiscal nu i se putea elibera decât în momentul plății lor.

Așadar, după plata acestor debite, vânzătorul ar fi putut obține de la primărie certificatul fiscal pe care trebuia să i-l transmită cumpărătorului.

Acest pas, de obținere a certificatului fiscal, este extrem de important, întrucât în lipsa îndeplinirii sale, noul proprietar nu poate transcrie autoturismul ca fiind proprietatea sa în documente și în fața organelor competente, deși predarea bunului și plata prețului s-au realizat.

Vânzătorul s-a tot scuzat că nu are suficienți bani să achite datoriile la primărie, deși prețul autoturismului s-a achitat integral. Așadar, dacă ar fi fost de bună-credință, cu siguranță ar fi avut fonduri din care să plătească.

Cumpărătorul a așteptat certificatul fiscal fără să mai aibă vreo veste de la vânzător, l-a contactat telefonic și i-a cerut să îi predea documentul, însă acesta a tot amânat, iar în cele din urmă a refuzat orice contact cu cumpărătorul.

Reclamantul a încercat să obțină personal acest document, însă eliberarea certificatului se realizează strict la cererea proprietarului actual al mașinii (pârâtul), fiind un document emis pe numele său.

Așadar, cumpărătorul nu poate să facă personal demersul, fiind atributul exclusiv al vânzătorului.

Reținând situația de fapt și de drept expusă, Judecătoria Cluj-Napoca a admis prin Sentința Civilă nr. 1041/2024 cererea reclamantului și l-a obligat pe vânzătorul autovehiculului la predarea certificatului fiscal necesar înmatriculării și la plata cheltuielilor de judecată ocazionate.

 

 

În speță, clientul a fost reprezentat de avocat Cristina FLOREA-BUCȘĂ, asociat în cadrul SCPA Tudor FLOREA și Cristina BUCȘĂ.