Foto: Avocat  Cristina  FLOREA-BUCȘĂ    

24 ianuarie 2024

M.I.S.A., fondată de Gregorian Bivolaru, a pierdut definitiv procesul prin care cerea despăgubiri de 25.000 lei unei persoane pentru un articol defăimător

 Sună un Avocat

 Sună un Avocat

Tudor Florea & Cristina Bucșă - Societate de Avocați Suceava

Curtea de Apel Suceava a respins la data de 23.01.2024 ca nefondat apelul formulat de Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut (M.I.S.A.), menținând astfel definitivă hotărârea Tribunalului Suceava, prin care a fost respinsă cererea reclamantei de a solicita unei persoane - clientului societății noastre, despăgubiri în valoare de 25.000 lei (5.000 Euro), reprezentând daune morale pentru un articol defăimător.

 

Astfel, instanța a reținut că la data de 06.05.2022 utilizatorul unui blog a postat sub pseudonim un articol prin care se arăta că ,,MISA a fost înfiinţată ilegal pe baza unui fals grosolan”. Acest articol nu este semnat, iar pârâtul (clientul nostru) nu a recunoscut că ar fi autorul articolului, nici în faţa instanţei, nici în discuţiile cu martorii audiaţi în cauză. Calitatea de autor al articolului este atribuită de către MISA pârâtului numai indirect.


În esenţă, teoria reclamantei a pornit de la faptul că pârâtul ar fi utilizatorul contului de pe care s-a postat articolul, presupunând că acesta a activat iniţial pe un alt site de opinii anti MISA, postând diferite subiecte.

Deși prin prezentul proces reclamanta îl acuza de scrierea unui singur articol, totodată, a susținut că pârâtul ar fi preluat în integralitate activitatea de redactare a conţinutului blogului, fiind autorul tuturor articolelor denigratoare, de ordinul sutelor sau chiar miilor.

Cel mai probabil, în cazul unei reușite pentru MISA, acesta ar fi fost doar începutul unui lung șir de procese civile de a-l incrimina pe pârât și de a-l face responsabil de restul articolelor defăimătoare.

 

Secția I Civilă a Tribunalului Suceava a statuat prin Sentința Civilă nr. 762 din 13.06.2023 faptul că reclamanta nu a făcut dovada că pârâtul este autorul articolului în discuție, respingând acțiunea ca fiind îndreptată împotriva unei persoane fără calitate procesual pasivă. Totodată, a obligat-o la plata cheltuielilor de judecată.

 

Conform Wikipedia și informațiilor publice, Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut (M.I.S.A.) este ,,o asociație non-profit înființată în 1990 de Gregorian Bivolaru, care are ca scop ridicarea nivelului spiritual al oamenilor prin popularizarea cunoștințelor și practicilor Yoga.

MISA a început drept organizație idealistă, dar a degenerat în proxenetism și prostituție forțată. 

MISA a fost descrisă drept crimă organizată, fiind compartimentată conform unui principiu general de funcționare a criminalității organizate.”

După șase ani de urmărire de către Interpol, fondatorul Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA) Gregorian Bivolaru este în mâinile justiției franceze, acuzat de viol și trafic de persoane, după ce a fost arestat în luna decembrie 2023 în Franța.

 

În speță, clientul a fost reprezentat de avocat Cristina FLOREA-BUCȘĂ, asociat în cadrul SCPA Tudor FLOREA și Cristina BUCȘĂ.