Foto: Avocat Tudor FLOREA

30 august 2024

Instanța a suplinit în regim de urgență acordul celuilalt părinte pentru ieșirea din țară a copilului minor. Ordonanță președințială.

 Sună un Avocat

 Sună un Avocat

Florea, Bucșă & Asociații - Casă de Avocatură Suceava

Pentru început, trebuie precizat că în vederea ieșirii din țară a minorilor este obligatoriu ca părintele însoțitor al copilului să prezinte poliției de frontieră dovada acordului notarial al celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta din urmă își dă acordul pentru respectiva călătorie, fie dovada suplinirii acordului de către o instanță judecătorească.

 

Dacă părintele refuză în mod nejustificat să își dea acordul, se ajunge la intentarea unui litigiu având ca obiect suplinire acord părinte și/sau exercitarea autorității în mod exclusiv de către părintele căruia i-a fost încredințat copilul și care se simte lezat de refuzul abuziv al celuilalt părinte.

 

În cazurile grabnice, părintele lezat poate solicita instanței de judecată, pe calea ordonanței președințiale, suplinirea acordului celuilalt părinte, dacă îndeplinește condițiile prevăzute de această procedură specială, respectiv: să existe o aparență de drept pentru părintele care solicită ieșirea din țară cu minorul, măsurile solicitate prin ordonanța președințială să aibă caracter provizoriu, să existe urgență și să nu se prejudece fondul.

 

 

În această situație s-a aflat și clienta noastră, care a întâmpinat o opoziție nejustificată din partea tatălui minorei, acesta refuzând să-și exprime acordul notarial pentru plecarea din țară a fiicei sale, mama fiind astfel nevoită să înainteze o acțiune pe calea ordonanței președințiale, prin care să obțină suplinirea consimțământului tatălui.

 

Prin Sentința civilă nr. 4036/2024 din data de 16.08.2024, Judecătoria Suceava a admis cererea formulată pe calea ordonanței președințiale formulată de clienta noastră și a suplinit consimțământul tatălui pentru ca minora să poată părăsi teritoriul României în perioada 19.08.2024-07.09.2024.

 

Remarcabil și lăudabil în speța de față a fost celeritatea judecării cauzei de către Judecătoria Suceava, în speța de față cererea de chemare în judecată fiind înregistrată la data de 12.08.2024, iar la data de 16.08.2024 a fost stabilit termenul de judecată, la aceeași dată, Instanța de judecată pronunțând soluția de admiterea a acțiunii.

 

În motivarea acțiunii noastre, am arătat că reclamanta dorește să plece împreună cu fiica sa într-o vacanță pentru o scurtă perioadă de timp în Austria, însă a întâmpinat refuzul nejustificat al pârâtului în momentul în care i-a solicitat acestuia să se prezinte la un notar în scopul de a-și exprima acordul pentru ca minora să poată părăsi țara.

În acest sens, chiar minora i-a transmis tatălui său nenumărate mesaje încă de la începutul lunii iulie prin care îi solicita să se prezinte la un notar pentru a întocmi procura.

   

Suplinirea acordului pârâtului a fost orientată spre interesul minorei, existând astfel pentru copil posibilitatea unei libertăți de mişcare extinse, în afara granițelor țării, aceasta urmând să petreacă timp alături de rudele care se aflau în străinătate.  Acordul expres al tatălui nu poate să constituie un impediment în acest sens, cu atât mai mult cu cât pârâtul nu menţine o relaţie constantă cu minora, manifestând un dezinteres sistematic în privinţa acesteia.

 

Neînțelegerile dintre părinți și eventualele tensiuni nu pot avea repercusiuni asupra dreptului la liberă circulație al minorei, în lipsa dovedirii unui motiv concret și probat care să justifice refuzul unuia dintre părinți.

 

Acest drept nu poate fi restricționat prin simplul fapt că pârâtul nu își manifestă acordul pentru deplasarea acesteia împreună cu mama sa în străinătate, în forma unei procuri notariale, care să-i permită să plece în străinătate, minora având nevoie, pentru dezvoltarea sa fizică, intelectuală și psihologică corespunzătoare, să aibă acces la depășirea granițelor țării.

 

Având în vedere motivele de fapt și de drept expuse, precum și probatoriul administrat în cauză, Judecătoria Suceava a admis cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale formulată de reclamantă și a dispus suplinirea consimțământului pârâtului pentru ca minora să poată călători în afara teritoriului României, respectiv în Austria și să poată reveni în România, însoțită de mama sa.

Totdată, pârâtul a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată suportate de reclamantă cu ocazia soluționării acestui litigiu.

 

În această cauză, clienta a fost reprezentată de Avocat Tudor Florea, asociat în cadrul Societății Civile Profesionale de Avocați Tudor Florea și Cristina Bucșă.