Foto: Avocat Tudor FLOREA

30 august 2023

Conducerea unui vehicul cu permisul suspendat - Hotărâre prin care NU s-a anulat permisul de conducere

 Sună un Avocat

 Sună un Avocat

Tudor Florea & Cristina Bucșă - Societate de Avocați Suceava

Prin Sentința Penală nr. 178 din 21.06.2023, Judecătoria Dorohoi a amânat aplicarea pedepsei de 8 (opt) luni închisoare, în temeiul art. 83 alin. (1) și (3) Cod Penal, pe un termen de supraveghere stabilit în condițiile art. 84 Cod Penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii, pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) Cod Penal, respectiv ,,Conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

 

Spre deosebire de suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, care duce la anularea permisului de conducere, în cazul amânării aplicării pedepsei, o astfel de hotărâre a instanței NU este una de condamnare, iar inculpatul își poate păstra permisul și dreptul de a conduce vehicule.

 

Persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei nu i se mai aplică pedeapsa şi nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi ce ar putea decurge din infracţiunea săvârşită.

 

Așadar, o soluție de amânare a aplicării pedepsei este cu mult mai blândă și permisivă sub aspectul efectelor juridice pe care le produce, în special cu privire la dreptul de a conduce în continuare și lipsa anulării permisului obținut ulterior săvârșirii faptei.

 

Pe scurt, clientul nostru a fost trimis în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, în actul de sesizare reținându-se că la data de 11.09.2022, deși avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat, inculpatul a condus autoturismul pe un drum național, fiind depistat în flagrant de către organele de poliție.

 

În continuare, argumentele noastre în favoarea inculpatului au fost reținute de către instanța de judecată și a constatat că în cauză sunt îndeplinite prevederile art. 83 Cod Penal, pedeapsa stabilită fiind de 8 luni, sub limita de 2 ani prevăzută de art. 83 lit. a, Cod Penal, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior, acesta și-a manifestat acordul de a presta o activitate neremunerată în folosul comunității, iar în raport de persoana inculpatului, vârsta, situația familială, reflectând prin datele menționate posibilitații reale de îndreptare, instanța apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

 

Amânarea aplicării pedepsei este o instituție mai puțin cunoscută publicului larg și mai puțin aplicată de către instanțele de judecată, mai ales în cazul săvârșirii unei infracțiuni referitoare la regimul rutier, de cele mai multe ori în astfel de dosare penale, inculpații sunt condamnați la pedeaspsa închisorii cu suspendarea sub supraveghere a executării acesteia.

 

Trebuie amintit faptul că sentința penală a rămas definitivă prin neapelare, iar în prezent clientul nostru și-a redobândit dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

 

În speță, clientul a fost reprezentat de avocat Tudor Florea, asociat în cadrul SCPA Tudor FLOREA și Cristina BUCȘĂ.