Foto: Avocat  Tudor FLOREA  

24 mai 2024

Cazul dramatic al unei mame în lupta judiciară pentru stabilirea locuinței copiilor - Tatăl a fost obligat să înapoieze de urgență copiii la domiciliul mamei

 Sună un Avocat

 Sună un Avocat

Tudor Florea & Cristina Bucșă - Societate de Avocați Suceava

Judecătoria Gura Humorului a făcut dreptate și a restabilit o situație juridică normală, respectând interesul superior al minorilor care erau supuși alienării parentale față de mama lor.

Cu titlu prealabil, trebuie precizat că deși situația juridică a minorilor a fost tranșată de către Judecătoria Suceava prin Hotărârea 5688/2023 29.11.2023,  locuința minorilor fiind stabilită la mamă, tatăl a luat copiii de la domiciliul mamei din municipiul Suceava, schimbându-le locuința tocmai la Stulpicani, formulând totodată și o ordonanță președințială prin care a solicitat ca locuința copiilor să fie stabilită la domiciliul acestuia până la soluționarea dosarului de divorț.

Dată fiind această situație, pentru mama copiilor am formulat întâmpinare și cerere reconvențională prin care am solicitat respingerea ordonanței președințiale formulată de către tată, solicitând totodată Instanței să-l oblige pe acesta să înapoieze copiii la domiciliul mamei.

Astfel, prin Hotarârea nr.  488/2024  din data de 20.03.2024 pronunțată de Judecătoria Gura Humorului, Instanța a respins cererea formulată de tată prin care a solicitat stabilirea locuinței copiilor la domiciliul acestuia și a admis cererea reconvențională formulată de mamă, obligându-l pe tată să înapoieze copiii la domiciliul acesteia.

În principal, prin ordonanța președințială formulată,  tatăl a urmărit ca prin săvârșirea unei infracțiuni de nerespectare a hotărârii judecătorești și prin tehnici și manopere evidente de alienare parentală să-și stabilească o situație juridică favorabilă.

Acesta a intenționat în mod constant să-i înstrăineze pe copii de mama lor prin tot felul de tehnici și manopere de abuz psihic și șantaj emoțional, inducându-le copiilor ideea că mama este ,,dușmanul” lor.

Aceste acțiuni au condus în mod indubitabil la înstrăinarea copiilor față de mama lor, punctul culminant al acestora fiind în momentul în care copiii nu au dorit să revină la domiciliul mamei.

Acțiunile reclamantului-pârât pot fi confirmate prin simplul fapt că minorii se află la vârste fragede la care pot fi ușor manipulați, fiind inadmisibil ca însuși acesta să susțină că minorii nu doresc să se întoarcă la mama lor, neavând vârste la care pot lua o astfel de hotărâre în mod rațional.

Mai mult de atât schimbarea opiniei acestora referitoare la mama lor într-un interval scurt de doar câteva săptămâni vine să confirme că reclamantul se află în spatele ,,opiniei” lor.

Reclamantul-pârât, schimbând locuința minorilor fără drept, nerespectând hotărârea judecătorească, a pus în pericol întregul parcurs școlar al minorilor, dar și liniștea acestora, tulburându-le viața prin schimbarea intempestivă a locuinței.

Pentru copii, dispariția bruscă din preajma lor a mamei alături de care au crescut  este de natură a avea urmări negative care pot să le influențeze întreg parcursul vieții.

De aceea, în prezenta cauză, respectarea principiului interesul superior al minorilor, respectiv de a încerca pe cat posibil diminuarea consecințelor negative pe care neînţelegerile dintre părinţi  le produc pe plan psihologic pentru acesta constituie o chestiune urgentă.

Dată fiind vârsta fragedă a minorilor, usor influenţabili de ambele părţi, lipsa îndelungată din peisajul vieţii sale a oricăruia dintre părinţi poate conduce la o înstrăinare afectivă a acestora de părintele alături de care nu locuieşte in mod statornic.

Având în vedere în mod special faptul că tatăl a schimbat locuința minorilor prin metode și tehnici de alienare parentală, nerespectând o hotărâre judecătorească, în speța de față există așadar urgență prin prisma faptului că există un risc major de înstrăinare totală a minorilor față de mamă, iar această situație perpetuată de tată trebuie stopată urgent.

Pe cale de consecință, în prezent, reclamantul-pârât, prin acțiunile sale de manipulare a copiilor, prin nerespectarea hotărârii judecătorești prin care s-a stabilit ca locuința acestora este la mamă, mutându-le domiciliul copiilor, pune în grav pericol întreaga creștere, educație, dezvoltare, precum și relația cu mama, iar acest lucru trebuie oprit de îndată prin înapoierea copiilor la mama lor.

Într-un final, după pronunțarea hotărârii și rămânerea definitivă, copiii au revenit la domiciliul mamei, fiind astfel restabilită o situație juridică normală, iar cel mai important este că Instanța a stopat abuzul psihologic la care erau supuși copiii, fapt care putea conduce la o înstrăinare totală față de mama lor.

 

În această speță, clienta a fost reprezentată de avocat Tudor Florea, asociat în cadrul SCPA Tudor Florea și Cristina Bucșă.